Bespaar op echtscheidingskosten

De kosten van een echtscheiding zijn voor een groot deel afhankelijk van hoe complex de echtscheiding is. 

€ 3.500 voor een rechtbankscheiding, (standaard zonder veel ruzie) inclusief de alimentatieberekening, opmaken van het echtscheidingsconvenant, griffierechten en leges is niet ongewoon. Bij een vechtscheiding kunnen de kosten zelfs oplopen tot boven de € 40.000.

Echtscheidingsconvenant maken

Zelf doen betekent minder kosten!

Wil je de kosten zo min mogelijk laten oplopen dan kan je er voor kiezen om een deel van je echtscheiding zelf voor te bereiden. Zo bespaar je op de uurtarieven van de mediator of advocaat. Ga naar: Wat kan ik zelf doen om te scheiden (rechts op deze pagina) en kijk hoeveel je kunt besparen door zelf zaken zelf te regelen. 

Scheiding voor 1 vast bedrag

Wil je een echtscheiding voor een vooraf afgesproken vast bedrag? Neem contact met ons op via bovenstaand telefoonnummer. Of vul je gegevens in zodat wij contact met jou kunnen opnemen.

Grootste kostenpost bij scheiding

De grootste kostenpost bij een echtscheiding is je advocaat of mediator. Een goede advocaat of mediator vraagt gemiddeld 150 tot 275 euro per uur plus de wettelijke btw. Soms kan je onderhandelen over het uurtarief. Als je scheiding vooraf vrij duidelijk is, kun je ook een vaste prijs afspreken. Die ligt meestal rond de € 3500. Hoe moeilijker de scheiding is, hoe meer uren de advocaat bezig is. Op die manier kan een ingewikkelde scheiding oplopen tot tienduizenden euro's.

Verdere ehctscheidingskosten

Voor de rechtbank (griffierecht) moet je ongeveer 260 euro betalen. Als het om een Vechtscheiding gaat en beide partijen een advocaat hebben is er een deurwaarder nodig en dat kost 60 euro. Als er onroerend goed is of een bedrijf heb je ook een notaris nodig. Een notaris rekent voor het overschrijven van een woning ongeveer 1500 euro. Notarissen werken voor, als het gaat om aktes met vastgestelde tarieven per akte. De prijzen van de aktes kunnen per notariskantoor verschillen. Bij de gemeente moet je verschillende documenten opvragen die nodig zijn voor de echtscheiding. Hiervoor moet je ongeveer 50 euro betalen.

Let op:

Veel advocatenkantoren werken in eenheden van zes minuten. Bij telefoongesprekken van twee minuten worden er dan zes minuten in rekening gebracht.

Scheidingen die via internet worden aangeboden hebben meestal een standaard "tarief vanaf" exclusief BTW. Ook over het internettarief wordt vaak kantoorkosten geheven. Gemiddeld is dat tussen de 5% en 10%.

Vraag vooraf altijd duidelijkheid over alle kosten, dit voorkomt schrik en teleurstelling over de rekening.

Vergoeding door verzekering

Sommige rechtsbijstandverzekeringen vergoeden de echtscheidingskosten, zoals advocaat en mediationkosten geheel of gedeeltelijk. Er zijn ook verzekeringen die deze kosten expliciet uitsluiten.

Om te kijken of je verzekerd bent bij een echtscheiding hebben we een aantal rechtsbijstandverzekeringspolissen op een rij gezet. 

 

Inloggen of RegistrerenLogin
Register

U bevindt zich hier: Home Wat kost scheiden Echtscheiding, Zelf doen bespaart!